GOUDSE POST di 17 okt 2017

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Gouwenaar Arthur Postma is een druk baasje. Naast muzikaal leider van grote musicals, zoals De Marathon, begeleidt hij ook een aantal koren. Foto: Marianka Peters

Gouwenaar maakt furore in musicalwereld

 

Afgelopen zaterdag trad hij nog met een 80-koppig koor op in de beroemde Sagrada Familia in Barcelona en komend weekend staat Gouwenaar Arthur Postma als muzikaal leider van musical De Marathon op de planken in de Goudse schouwburg.

Door Marianka Peters

Gouda – Het wordt dus een thuiswedstrijd voor Arthur (46), die sinds tien jaar in Gouda woont. De klassiek geschoolde Gouwenaar werd vorig jaar gevraagd om de audities te begeleiden voor de musical De Marathon. “Tijdens de auditierondes kwam ik in contact met de producenten, regisseur en de muzikale supervisors. Uiteindelijk werd ik gevraagd om als muzikaal leider mee te denken met de componist van de oorspronkelijke film De Marathon om de liedjes van Thomas Acda om te zetten en te bewerken naar een ‘musical-versie’.” Het meest bijzondere van musical De Marathon is dat de band niet in de orkestbak zit, maar op het podium. “Als je als band op het podium zit, ben je dichter bij de cast betrokken en dat geeft een extra dimensie aan het geheel. Verder speelt de hele cast op een bepaald moment allemaal live mondharmonica. Super gaaf!”

Musical De Marathon is overigens niet de eerste grote musical waarvan Arthur muzikaal leider is. “Door een collega ben ik ooit in contact gekomen met de dirigent en de productie van Rembrandt de Musical. Hiervoor werd ik gevraagd om auditie te komen doen en twee dagen later zat ik daar als toetsenist in het orkest en speelde een jaar lang in Carré in Amsterdam. Sindsdien is het bijna aaneensluitend geweest dat ik aan een grote musical productie meewerkte, zoals Tarzan, Evita, Joseph, Sound of Music, Mamma Mia, Hema de Musical, Billy Elliot en momenteel de Lion King.”

Het zat er al vroeg in dat Arthur een muzikale carrière tegemoet zou gaan. “Muziek stond altijd centraal in ons gezin en we speelden allemaal een instrument. Mijn vader is kerkmusicus en zo kwam ik in contact met koren. Vanaf mijn 14e jaar begeleidde ik regelmatig enkele van zijn koren en niet veel later speelde ik ook op het kerkorgel tijdens verschillende diensten of gelegenheden.” Tijdens zijn jaren op het conservatorium ging er muzikaal een nog grotere wereld voor Arthur open. “Ik deed de klassieke piano opleiding en daarnaast een docenten opleiding. Deze jaren hebben denk ik de basis gelegd dat ik erg geïnteresseerd ben in heel veel verschillende muzikale stijlen en muzikale werelden. Naast medewerking aan grote musicals, begeleidt Arthur al jaren vele koren. “Heel veel projecten in en buiten Nederland. Zo ook in Tjechie, Duitsland, Frankrijk, Italie, Zuid-Afrika en afgelopen week in Barcelona, met de Goudse sopraan Anitra Jellema. Een geweldige zangeres met een geweldige staat van dienst.” Na musical De Marathon staat Arthur op 4 november wederom in de Goudse schouwburg. Dan als muzikaal leider van Petra Berger met haar voorstelling ‘Tribute to Barbra Streisand’.